Home Legislatie Rutiera Chestionar Shopping Admin LOGIN
Permisul de conducere
<< Înapoi


Înainte >>


Cap. 3.2. - Permisul de conducere
Art. 23. -  (1) Dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai pe drumurile publice īl are numai persoana care poseda permis de conducere corespunzator categoriei sau dovada īnlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie.
(2) Au dreptul de a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice si persoanele care urmeaza un curs de pregatire practica, īn vederea obtinerii permisului de conducere, numai īn prezenta si sub supravegherea directa a unui instructor autorizat īn acest sens.
(3) Persoanele care solicita prezentarea la examen īn vederea obtinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii ale acestuia trebuie sa īndeplineasca, potrivit legii, conditiile de vārsta, sa fie apte din punct de vedere medical si psihologic si sa faca dovada pregatirii teoretice si practice, prin cursuri organizate de unitati autorizate.
(4) Programa de īnvatamānt a unitatilor care organizeaza cursuri de pregatire, conform alin. (2), se elaboreaza de Ministerul Educatiei si Cercetarii si se avizeaza de catre Ministerul de Interne prin Inspectoratul General al Politiei Romāne.
(5) Categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere, precum si conditiile concrete de obtinere a acestora se stabilesc prin regulament.
(6) Organizarea si desfasurarea cursurilor īn vederea obtinerii permisului de conducere se fac īn baza unei metodologii elaborate de catre Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei īmpreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul de Interne.
Art. 24. -  (1) Permisul de conducere se obtine pe baza de examen si se elibereaza de autoritatea competenta.
(2) Persoana care a fost condamnata prin hotarāre judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, tālharie, ultraj sau furtul unui autovehicul poate fi admisa la examenul pentru obtinerea permisului de conducere sau a brevetului de conducator, īn conditiile prevazute la art. 103 alin. (1) lit. a) si b).
(3) Permisul de conducere se anuleaza daca a fost obtinut cu īncalcarea normelor legale sau prin mijloace frauduloase.
Art. 25. -  (1) Pentru conducatorii de autovehicule care au mai putin de un an practica īn conducere se stabilesc reguli suplimentare de circulatie prin regulament.
(2) Autovehiculele conduse de persoane care au mai putin de un an practica īn conducere vor purta un semn distinctiv, īn conditiile stabilite prin regulament.
Art. 26. -  (1) Persoanele care domiciliaza sau īsi stabilesc domiciliul ori resedinta īn Romānia si sunt titulari ai permiselor de conducere obtinute īn strainatate sunt obligate ca īn termen de 90 de zile sa le preschimbe cu permise de conducere romānesti, īn conditiile stabilite prin regulament.
(2) Termenul prevazut la alin. (1) se calculeaza:
a) de la data intrarii acestora īn tara, pentru persoanele care domiciliaza sau care au resedinta īn Romānia;
b) de la data stabilirii domiciliului ori resedintei, pentru persoanele care īsi stabilesc domiciliul ori resedinta īn Romānia.
(3) Īn cazul titularilor permiselor de conducere obtinute īntr-un stat care nu este membru al Conventiei internationale asupra circulatiei rutiere, īncheiata la Viena la 8 noiembrie 1968, si care nu pot fi preschimbate īn conformitate cu reglementarile legale, acestia se pot prezenta la examen pentru obtinerea dreptului de a conduce un autovehicul pe teritoriul Romāniei fara a urma īn acest scop un curs de pregatire.
(4) Este interzisa detinerea simultana a mai mult de un permis de conducere national.
Art. 27. -  (1) Persoanele care īsi stabilesc domiciliul ori resedinta īn Romānia pot sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere la autoritatile competente pe a caror raza īsi au domiciliul sau resedinta.
(2) Cetatenii romāni cu domiciliul īn strainatate si resedinta īn Romānia pot sustine examenul īn vederea obtinerii permisului de conducere, īn conditiile stabilite la alin. (1).
Art. 28. -  (1) Recunoasterea permiselor de conducere si a certificatelor de īnmatriculare a autovehiculelor emise īn alte state se face īn conditiile prevazute de Conventia internationala asupra circulatiei rutiere, īncheiata la Viena la 8 noiembrie 1968, cu exceptia cazurilor īn care prin acorduri bilaterale sau prin acte internationale ratificate de Romānia sau la care Romānia a aderat se prevede altfel.
(2) Permisele de conducere ale membrilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare straine, ale corespondentilor de presa straini, precum si ale reprezentantilor organizatiilor economice, culturale sau ale altor asemenea organizatii straine, cu statut diplomatic, eliberate de autoritatile competente din alte state, vor fi recunoscute ca valabile īn Romānia pe baza de reciprocitate.
Art. 29. -  Evidenta conducatorilor de autovehicule sau tramvaie se tine la unitatea de politie competenta pe a carei raza titularul īsi are domiciliul sau resedinta.



<< Înapoi



Înainte >>